Det nye år banker på og badeferien står på spring og rejsekatalogerne flyver ind ad postsprækken for at accelerere tanker om ferie. Begyndelsen på et nyt år er i samme ombæring en chance til at samle tankerne og få gjort mere ved sig selv. Nogle stopper med at ryge, mens nogle påbegynder at kigge på slankekure.

Hvordan opnår du et varigt vægttab?
Mange der har villet opnå vægttab har muligvis prøvet at følge en kur, der kunne give et vægttab på kort tid. Dette blot for at opleve at de tog kiloerne på igen efter kort tid. Men i køen af frugtkure, så eksisterer der desuden en slankekur, som man vel ret beset slet ikke bør navngive en slankekur, men nærmere en kalkuleret indgangsvinkel til madindtag.
Herved menes det man kalder kalorieberegnere, som faciliterer kalorie forbrugsudregniner. Via data omkring din biologi, fx køn m.m beregnes dit daglige kaloriebehov. Derefter udregnes det kalorieforbrug du skal have for at opnå et vægttab på fx 0,5 kilo ugentligt. Hvis du f.eks. står med et behov på 2.525 kcal, så bør du formentlig være placeret på 2005 kcal. for at smide de eftertragtede kilo.

Dette påkræver at man logger alt dit madforbrug. Dvs. at du inddaterer det du indtager på en tjeneste som kan tælle kalorierne for dig og få det sat i en oversigt, så du ikke mister overblikket over dit kalorieforbrug. Det er vel for mig at se det største minus ved at tælle kalorier. Stik imod mange andre faster, så må man spise praktisk talt alt, men det er dog ikke alt du må spise i ubegrænsede mængder. Kalorietælling er ordinær sund logik, som støttes af tal. Du lærer desuden hurtigt, hvilke ærgerlige kaloriebaskere du skal navigere udenom. Hvis vi nu siger at du fx har udeladt morgenmaden og vurderer at en pariser toast og et lille glas æblejuice til eftermidddagsmåltid er på sin plads, så har du i løbet af nul komma 5 spist totredjedele af hele dagens kaloriebehov på et ikke særligt vitaminrigt eller mæthedsgivende måltid.
Herhjemme har tidligere benyttet en Kalorietæller online, som ligger på www.billig-barberskraber.dk.

Hvilken kost er usundt , hvis man ser på det med kaloriebriller?
Bestemte madgrupper er ikke hensigtsmæssig, hvis du spiser efter kaloriekure. Du erkender nemt, de madvarer, der giver styrke og mæthed. Andre fødevaregrupper, f.eks. sodavand, der bare ikke er gode at spilde kalorier på.
Jeg har de senere år fulgt mange madblogge og fundet en masse fantastisk ny inspiration til kalorietom mad og nemme hverdagsretter, fx fra www.madling.dk.
Man kan ligeledes tilgå nogle af de store madopskriftdatabaser på internettet, og søge efter kaloriefattig.
I reglen er grønt sager, kød, oversøisk mad og diverse light produkter kalorielette, mens fx frugt og brød er grimme kaloriebaskere, som du skal indtage i moderate doser selvom madvarerne i sig selv ikke er usunde.
Over tid erfarer du at spise mere hensigtsmæssigt og sådan bliver det øgede fødevarekendskab og de ny vaner hængende meget længe efter at du igen stopper med registrere kalorierne.
Kan du skyde genvej til en hurtigere kalorie forbrænding?
Ja det kan du! Du kan bare småløbe 6km., så har du plads i dit dagforbrug til at spise 10 røde romkugler.
Udover løb, så er søvn også en vigtig faktor, af den årsag at din fedtforbrænding reguleres af søvn og din fedtforbrænding kan blive dårlig. Din forbrændingsevne kører i en døgncyklus og reguleres af din søvn.
Bemærk at der findes en stribe finter til at booste din forbrænding. Fx er hvidløg et godt krydderi til at øge din forbrænding. Ligeledes kan en halv litre vand med isklumper på næsten tom mave fra morgenstunden også gøre underværker. Du kan som lignende metode også snuppe det kolde sus når du er i bad. Bælgfrugter har også mange gode egenskaber til at booste forbrænding. Suppler også gerne med Vitamin C fx melon.

Skal du spekulere i begrebet efterforbrænding?
Udtrykket efter-forbrænding udspringer fra den såkaldte iltløse træning, hvor man træner med stærk intensitet i en kortere periode fx 2 min.. Den store energiafladning på den korte tid vil accelerere processer i din krop, som betyder at din kalorieforbrænding fortsætter flere timer efterfølgende. Derfor er fx trappeløb en effektiv træningsmetode, hvis du f.eks. kun kan nå at træne et kvarter, mens kredsløbstræning kun er smart, hvis du har nok tid til at træne. Noget du bør være beredt på er at de første atten min. træning desværre giver fedttab, så 18 min træning er i underkanten til andre formål end at forbrænde dagens spiste kcal af.